کشاورزی

کاری از کارشناسان ناظر برنج و دامپروری روستای عزیزک

کشاورزی

کاری از کارشناسان ناظر برنج و دامپروری روستای عزیزک

مدرسه در مزرعه روستای عزیزک جلسه یازدهم

بسمه تعالی

 برنامه ترویجی مدرسه در مزرعه((ffs روستای عزیزک

مربوط به پروژه مدیریت جامع آب و خاک البرز

                                      جلسه یازدهم          12/4/1387

 

مدرسه در مزرعه روستای عزیزک با حضور مهندس سلیمانی کارشناس برنج استان و مهندس رستمی کارشناس

بیماریها و کارشناسان ناظر و کشاورزان روستای عزیزک در آیش طلنار این روستا برگزار شد.

محور اصلی مباحثی که با کشاورزان در میان گذاشته شد در باره بلاست و لزوم مقابله موثر با ان از هنگام برداشت برنج تا زمان 20% بالا آمدن خوشه ها بود که مهندس رستمی توضیحات مفصلی را به کشاورزان ارایه کردند.

 

 

                                                                                                                          

مقابله با بیماری بلاست باید پس از برداشت آغاز شود.

ما اسپور های قارچ و عوامل بیماریزا و لارو حشرات و بسیاری از بیماریها و آفات ناشناخته را در روی کاه و کلش بعد از برداشت داریم. بهتر است کاه و کلش برنج از سطح مزارع جمع شود یا در جایی دور از مزرعه دپو گردد. آتش زدن هم برای یکسال آنهم برای کل آیش که بتواند عوامل بیماری زایی را کنترل کند مناسب است اما بهتر است از این عمل چشم پوشی کرد زیرا بسیاری از عوامل مفید و میکروارگانیسم های ضروری خاک را از بین می برد.

اما راه بهتری هم وجود دارد. مخلوط کردن کاه کلش با خاک  همراه با شخم عمیق به همراه مقداری کود اوره.

آقای جهانگیر قدم پور کشاورز پیشرو روستای عربخیل که در کلاس شرکت می کند و از علاقمندان یادگیری روشهای نوین زراعی است درباره میزان و علت استفاده از کود اوره سوال کرد ، مهندس رستمی میزان آنرا تا حداکثر  70 - 100  کیلو در هکتارخوب می داند و بیشتر از آنرا موجب تلفات می شود. علت آن هم  اینست که فعالیت میکرو ارگانیسم های تجزیه  کاه و ... به حداکثر برسند.

 

شخم زدن زمین زراعی تا یک هفته بعد از برداشت برنج  می تواند علاوه بر هوادهی مناسب زمین و خروج گازهای مضره موجب از بین رفتن آفات و بیماریها بویژه لارو ها و شفیره های کرم ساقه خوار و تک نقطه ای برنج گردد. زیرا لاروها پس از یک هفته به اطراف زمین رفته وروی علفهای خشک  زمستانگذرانی می کنند.

 

  

 

راه دیگر مقابله با بیماری های مختلف برنج انجام ضدعفونی بذر است که می تواند بسیاری از بیماریهای برنج را در حد بالایی کنترل کند.

در زمانی که نشا ها در خزانه هستند اگر الودگی بلاست داریم می توانیم با سم هینوزان محلول پاشی کنیم..

در زمان انتقال نشا نیز مرحله ای است که می توان بر اساس تجربیات برخی از کشاورزان با بلاست مقابله کرد ، قراردادن ریشه ء نشاها به مدت یک ساعت  در محلول وین به میزان   4cc  در  یک لیتر آب  یا محلول 2 گرم بیم در یک لیتر آب . آقای مهندس رستمی نسبت به کارایی این روش از زبان برخی از کشاورزان نقل کردند که نتایج مطلوبی داشته است. به این روش نشاها را تا 30-25 روز بعد از نشاکاری بیمه می کنیم.

برای مقابله با بلاست فاصله کاشت باید رعایت شود . نشا دو خال با فاصله 20 سانت خوب است . اما در سالهای خشکسالی می توانیم تعداد خال را افزایش دهیم .

کشاورزی در باره خشکی دهی به زمین زراعی سوال کردند ، که ایشان پاسخ دادند اصولا خشکی دهی به زمین بسیار خوب است اما در سالهایی که بیماری بلاست شیوع دارد بهتر است در زمان پنجه دهی از خشک کردن زمین پرهیز شود. یکی از دلایل مهم آن افزایش شبنم در سطح برگ است که مکان مناسبی را برای توسعه بلاست ایجاد می کند، همچنین در زمینهای شور خشکی دادن باعث تجمع نمک یا یونهای سدیم در سطح خاک یا محیط اطراف ریشه می شود. مجاز هستیم آب را کم کنیم.

  

 مهندس سلیمانی  در باره کود دهی  در زمینهای زراعی ، توضیحاتی ارایه کردند.

کاشت زودهنگام می تواند تا اندازه زیادی  موجب فرار گیاه از این بیماری شود. استفاده از کود ازته باید تعدیل شود. و با توجه به نیاز گیاه به ان داده شود.کود دهی کود پتاسه در زمان پایه و وجین دوم و استفاده از آن در زمان خوشه دهی می تواند  یکی از راههای افزایش مقاومت گیاه در برابر آن باشد.مصرف مناسب علفکش ها و نه زیادی آن که مانع جذب سیلیس می شود در کنترل این بیماری موثراست .

کشاورزی  عنوان کرد که براساس تجربیات متوالی سالها بعد از 12 روز پس از نشا کاری اوره به زمین می دهد.

ایشان مشکلات مربوط در زمین خود را در بحث آفات و بیماریها مصرف متعادل کود و استفاده به موقع از نهاده ها و تنوع کود های مصرفی می داند.

کشاورزی دیگر از مهندس سلیمانی در باره اختلاط مقداری اوره همراه با سموم دفع بلاست سوال کردند که ایشان در جواب دادند در بسیاری از موارد کشاورزان از این عمل راضی بودند. زیرا ضمن افزایش سرسبزی گیاه کنترل بلاست را راحتتر انجام می دهد. مهندس  رستمی چنین فعالیتهایی را نشان از تجربیات و نو اوری های کشاورزان می داند که در برخی موارد اثرات خوبی در مزرعه دارد اما توصیه کرد که در استفاده از میزان کود اوره دقت لازم انجام گیرد.

پیشنهاد مهندس سلیمانی : سم بلاست + 1 کیلو اوره + روغن محلول پاشی یا نصف استکان مایع ظرفشویی  در یک هکتار.

   مهندس رستمی در باره مبارزه شیمیایی با  بلاست توضیحاتی ارایه کردند.

مرحله اول 25 تا 30 روز بعد از نشاکاری که گیاه حساس است . اما برخی از نقاط به اصطلاح داغ است یعنی بیماری بلاست گسترش بسیار بالایی دارد و میزان خسارت زایی آن زیاد است.

بهتر است در مرحله بلاست برگی از سم هینوزان استفاده شود . البته مهندس رستمی   بیان کرد که ایزوله هایی از ارقام طارم در مازندران یافت شد که قارچ عامل این بیماری به سم هینوزان مقاوم شده است.

مرحله دوم در زمان بالا آمدن  20% خوشه ها می باشد

کشاورزی سوال کرد آیا بارندگی  ناخواسته بعد از سمپاشی تاثیر سم را بی اثر می کند؟

مهندس رستمی در پاسخ گفت که بهترین زمان سمپاشی بعد از ظهر یا هنگام غروب می باشد و سموم 3 ساعت بعد از سمپاشی جذب گیاه می شود و حتی بارندگی بعد از این زمان تاثیری ندارد.

کشاورزی دربارهء استفاده از کود های مایع در زمان خوشه دهی کامل یا پاک سری سوال کردند که مهندس سلیمانی گفت که در این مرحله ما توصیه به مصرف کود های مایع نمی کنیم .

در پایان جلسه طبق برنامه به همراه مهندسین به مزرعه اقای موسی شیخی رفته و از نزدیک با مشکل بلاست که خسارت 80 درصدی به زمین ایشان وارد کرده است بازدید شد.

   

  با توجه به میزان خسارت وارده و افزایش خشکی و نبود آب کافی امکان برداشت مطلوب از این مزرعه وجود ندارد.

در پایان مهندس سلیمانی کتاب« اصول بهزراعی برنج» که توسط ایشان و مهندس  بهمن امیری نگاشته شده است را به تعدادی از کشاورزان اهدا کرد.

 

تهیه و تنظیم:

مهندس محمد هادی قدمی

 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد