کشاورزی

کاری از کارشناسان ناظر برنج و دامپروری روستای عزیزک

کشاورزی

کاری از کارشناسان ناظر برنج و دامپروری روستای عزیزک

مدرسه در مزرعه روستای عزیزک جلسه سوم

بسمه تعالی

برنامه ترویجی مدرسه در مزرعه((ffs روستای عزیزک

مربوط به پروژه مدیریت جامع آب و خاک البرز

جلسه سوم

جلسه سوم کلاس ترویجی ffs  در روستای عزیزک با حضور مهندس سلیمانی کارشناس برنج استان به همراه آقای مهندس طبری کارشناس آفات موسسه تحقیقات برنج  در  تاریخ 26/1/87

و بهمراه کارشناسان برنج این روستا ابتدا در یکی از آیش های این روستا آغاز گردید و با بررسی خزانه های کشاورزان و سوالات کشاورزان پیرامون علل زردی  نشا ها و راهکار

برون رفت از این مشکلات بحث شد.

1- در صورت زرد بودن نشا ، محلول پاشی با محلول 2 در هزار اوره

2- در صورت بالا بودن ph  و علایم آن  که از بین رفتن گیاهچه می باشد استفاده از اسید

سولفوریک به صورت محلول پاشی.

آقای مهندس طبری نیز در باره آفات و بیماریهای مهم خزانه برنج که ساقه خوار ، لارومگس

خزانه و بلاست و ... توضیحاتی ارایه گردید .

ادامه جلسه از مزرعه به  دلیل تاریکی هوا به مسجد جواد الا یمه روستای عزیزک موکول گردید.

ابتدا اقای مهندس سلیمانی در یاره ضرورت استفاده از کود های متنوع در خزانه معمولی و ماشینی صحبت نموده و به سوال همیشگی چند تن از کشاورزان در باره میزان مصرف کود

در خزانه پاسخ دادند.

مصرف 1.5-1 کیلوگرم فسفات و اوره

مصرف 1.5-1 کیلوگرم سولفات پتاس برای

هر 100 متر مربع خزانه  که البته مصرف سولفات روی را هم نباید فراموش نمود.

در خزانه های جعبه ای نیز میزان 2 گرم از کودهای ازت فسفر و پتاس توصیه می شود.

در این بین آقای مهندس در پاسخ به سوال آقای شعبان تبار مبنی بر دادن کود اوره به خزانه در چند روز قبل از نشا پاسخ داده که اگر در 5 تا 7 روز قبل از نشا به زمین کود داده شود

احتمال برگ سوزی و کاهش توان  گیاه  وجود دارد.

کشاورزی از آقای سلیمانی در باره کود پتاسه  در خزانه سوال کردند که ایشان در پاسخ مصرف کود پتاسه در خزانه و زمین اصلی را برای رشد گیاه بسیار مفید دانستند از جمله مقاومت به  خشکی ، افزایش مقاومت به کرم ساقه خوار برنج  ، بیماری بلاست و افزایش ضریب تبدیل در کارخانه .

در باره زمان مصرف کود ها که سوال آقای علی شیخی کشاورز روستای عزیزک بود

آقای مهندس سلیمانی بر مصرف تمامی کود فسفره در مرحله پایه تقسیط کود های نیتروژن دار ترجیحا سولفات آمونیوم  در مراحل رشدی برنج ( بعنوان پایه – در زمان پنجه دهی و ظهور سنبله) و استفاده از کود پتاس هم در مرحله پایه و هم در مرحله زایشی یعنی ظهور خوشه  تاکید کرده و نسبت به اهمیت استفاده از سولفات روی  در زمین اصلی توضیحاتی داده شد.

با سوال آقای پورتقی کشاورز دیگر این روستا در باره میزان درستی نتایج آزمون خاک ،آقای مهندس طبری  توضیحاتی درباره ء شباهت نمونه های خاکی به یکدیگر و نحوه نمونه برداری

صحیح از لایه 20 سانتیمتری خاک که محل فعالیت حد اکثری ریشه های برنج است  توضیحاتی دادند.

در ادامه آقای مهندس طبری در باره اعمال مدیریت های مزرعه برای کاهش جمعیت  لارو و شفیره ساقه خوار توضیح دادند

ایشان مدیریت مزرعه را به سه زمان  تقسیم بندی نمودند:

 ◄ زمان برداشت

 ◄ زمان خزانه

 ◄ زمان نشا در زمین اصلی

 

از راههای کاهش جمعیت ساقه خوار در زمان برداشت برنج  ، شخم زدن زمین بلافاصله پس  از برداشت است که کرم ها و لاروها توسط ماشین های کشاورزی مانند دیسک تکه تکه شده و از بین می روند و جمعیت زمستان گذران ساقه خوار کاهش می یابد.

ایشان کار عده ای از کشاورزان را مبنی بر شخم زدن زمین پس از برداشت و آبتخت نمودن زمین و رها سازی اردک ستود همچنین در پاسخ یکی از کشاورزان ( آقای قربا نپور ) مبنی بر آتش زدن زمین زراعی پاسخ دادند.

ایشان آتش زدن زمین های زراعی را به دلیل از بین رفتن موجودات و میکرو ارگانیزم های مفید  خاکی همچنین  حشرات مفید مزرعه ای  توصیه نکردن اما با جمع اوری کاه و کلش و آتش زدن ان در مکانی با حد اقل مسا حت  مثلا 100 متر مربع برای کاهش لارو و شفیره ها

 مفید دانستند.

ایشان برداشت یکسوم بالای برنج (کسو)  و قراردادن آن روی دو سوم پایینی به منظور خشک شدن شالی به دلیل از دست دادن  رطوبت و مختل شدن محل زندگی آفت مفید دانستند اما همچنان بر مزیت برش برنج از ارتفاع پایین و شخم بعد از برداشت تاکید کردند.

 

آقای مهندس طبری در باره مناسبترین زمان ایجاد خزانه بر طبق یافته های تحقیقاتی  در موسسه تحقیقات برنج  صحبت نموده که زمان مناسب خزانه گیری در مازندران را 15 فروردین و زمان مناسب نشا را  15 اردیبهشت ذکر کردند.

ایشان در پاسخ به سوال آقای مهندس شعبان تباریکی از کارشناسان ناظر این روستا ، سمپاشی در خزانه را به دلیل کم بودن جمعیت آفات ضروری ندانست اما به کشاورزان توصیه کرد که حوصله به خرج داده و بصورت دستی با جدا سازی ساقه های آلوده  همچنین ساقه هایی با دستجات تخم آفات  نسبت به پیشگیری اقدام نمایند

همچنین آقای سلیمانی توصیه نمودند که سعی شود هر سال جای خزانه تغییر داده شود  تا از مشکلات مربوط به مواد غذایی خاک و حمله آفات و همچنین کرمهای خاکی و... چلوگیری گردد .

آقای کریم تبار دیگر کشاورز روستا در باره عدم تاثیر گذاری سم دیازینون  گرانوله در جمعیت آفت ساقه خوار مزرعه خود سوال نمودند که  آقای مهندس طبری یکی از مشکلات مصرف سموم حشره کش را زمان نامناسب استفاده ذکر کردند اما تاکید نمودند که باید مزرعه توسط کارشناسان بازدید شده و با بررسی تمامی عوامل  من جمله کیفیت و میزان سم مصرفی

پاسخ مناسب به این مشکل داده شود.

در پایان مقرر شد با هماهنگی و تهیه امکانات مناسب از جمله تله های نوری و مبارزه با فرمون ها نسبت به آموزش شیوه های نوین مبارزه با آفات مزرعه برنج  اقدام گردد.

تهیه و تنظیم : محمد هادی قدمی عربی  کارشناس ناظر برنج روستای عزیزک

انتشار همزمان در سایت برنج ایران به نشانی:

www.berenge.com

مدرسه در مزرعه روستای عزیزک

طرح مدرسه در مزرعه (ffs  برنج) در روستای عزیزک

                مربوط به پروژه مدیریت جامع آب و خاک البرز
روستای عزیزک از توابع شهرستان بابلسر – بخش بهنمیر میباشد که در فاصله 20 کیلو متری شهرستان بابلسر و 5 کیلومتری بخش بهنمیر قرار دارد

دارای 1100 خانوار و 4500 نفر جمعیت میباشد.

روستای عزیزک با دارا بودن 1294 هکتار اراضی شالی زاری و بیش از 400 هکتار آب بندان و بیش از 800 بهره بردار دارای آمار بالاترین سطح زیر کشت در بین روستا های شهرستان بابلسر می باشد. این روستا دارای بیش از 20 آیش به نامهای : خونصحرا- روپِشت – حلب سر – نوبست – لجیمه – انگر دشت – طنّاز- زمانی آیش – قبدکلا – چماز ده – 4 هکتاری – وازی چال – بهنمیر آیش – اِسبه دشت و.... می باشد.
بیش از 70 در صد ارقام مورد کشت ، پر محصول ( ندا-فجر- خزر- شیرودی – هیبرید رقم بهار 1 و...) و ما بقی از نوع طارم می باشند.
کشت مکانیزه برنج در حال گسترش می باشد .

روستای عزیزک دارای 4 آب بندان به نام های آقا اِ نوٌن به مساحت 290 هکتار ( بزرگترین اببندان عزیزک) اِ ترا اِنٌون به مساحت 90 هکتار ، اِسبیه اِنٌون به مساحت 20 هکتار و لتِرجیمه به مساحت 15 هکتار می باشد. بر خی از کشاورزان آب مورد نیاز کشاورزی را از محل حفر چاه در حواشی مزرعه تامین می کنند.

طرح مدرسه در مزرعه (ffs  برنج) در روستای عزیزک

                 مربوط به پروژه مدیریت جامع آب و خاک البرز
معرفی روستای عزیزک:


روستای عزیزک از توابع شهرستان بابلسر – بخش بهنمیر میباشد که در فاصله 20 کیلو متری شهرستان بابلسر و 5 کیلومتری بخش بهنمیر قرار دارد . از شمال به بخش بهنمیر و از جنوب به روستای بیشه سر ، از غرب به روستای کبوتر دان و از شرق به آیش سرخد شت منتهی می گردد.
دارای 1100 خانوار و 4500 نفر جمعیت میباشد.

روستای عزیزک با دارا بودن 1294 هکتار اراضی شالی زاری و بیش از 400 هکتار آب بندان و بیش از 800 بهره بردار دارای آمار بالاترین سطح زیر کشت در بین روستا های شهرستان بابلسر می باشد. این روستا دارای بیش از 20 آیش به نامهای : خونصحرا- روپِشت – حلب سر – نوبست – لجیمه – انگر دشت – طنّاز- زمانی آیش – قبدکلا – چماز ده – 4 هکتاری – وازی چال – بهنمیر آیش – اِسبه دشت و.... می باشد.
بیش از 70 در صد ارقام مورد کشت ، پر محصول ( ندا-فجر- خزر- شیرودی – هیبرید رقم بهار 1 و...) و ما بقی از نوع طارم می باشند.
کشت مکانیزه برنج در حال گسترش می باشد .

روستای عزیزک دارای 4 آب بندان به نام های آقا اِ نوٌن به مساحت 290 هکتار ( بزرگترین اببندان عزیزک) اِ ترا اِنٌون به مساحت 90 هکتار ، اِسبیه اِنٌون به مساحت 20 هکتار و لتِرجیمه به مساحت 15 هکتار می باشد. بر خی از کشاورزان آب مورد نیاز کشاورزی را از محل حفر چاه در حواشی مزرعه تامین می کنند.

 

طرح مدرسه در مزرعه در روستای عزیزک توسط  مسوولین طرح جامع آب و خاک البرز و با همکاری مهندس عبدا... سلیمانی کارشناس برنج استان در این روستا برگزار می شود .

در این طرح کارشناسان برنج روستای عزیزک در کلیه جلسات به همراه کشاورزان و با بحث و تبادل نظر پیرامون موضوعات مربوط به جلسه مهندس سلیمانی را همراهی می کنند.

شروع طرح مدرسه در مزرعه در تاریخ 8/1/1387 در محل روستای عزیزک و توضیحات ایشان برای ترغیب کشاورزان به استفاده از نشا ماشینی در کنار مزرعه  برگزار گردیدو بعد از  آن  به تفصیل در باره ء اصول اولیه ضد عفونی بذور ، روشهای مناسب و علمی جوانه دار کردن بذور ،نحوهء استفاده از مواد بیولوزیک ، کود های شیمیایی و آلی ، مناسب نمودن فضای خزانه نشا از نظر دمایی و نحوه صحیح استفاده از علفکش ها در خزانه و... بحث شد.

موضوعات جلسه دوم طرح که در تاریخ 15/1/1378 برگزار گردید ، حول محور اصول صحیح نشاکاری ،نحوه داشت خزانه و کاشت در زمین اصلی و ... کاهش بذر مصرفی در شالیزار ، راههای پایین آوردن هزینه های تولید و.... گفتگو شد و در پایان با  رضایت تمامی 40 نفر کشاورز حاضر قرار شد تمامی کشاورزان قسمتی از مزارع خود را با  یک و دو خال نشا نمایند و با توضیحات  مهندس سلیمانی اکثر کشاورزان حاضر شدند زودتر از موعد نشا نمایند( جوانتر نشا کنند) ، که با پیگیری مهندس سلیمانی و کارشناسان ناظرو کشاورزان روستای عزیزک امید است روشهای نوین و اصولی زراعت برنج راه خود را در جامعه کشاورزی روستا باز نماید.

تهیه و تدوین: محمد هادی قدمی

  انتشار این گزارش بطور همزمان در پایگاه اینترنتی برنج به نشانی:

 

www.berenge.com

زراعت طارم محلی

مدیریت زراعت برنج رقم طارم محلی

 

تهیه کننده:

دکتر الهیار فلاح استادیار و عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات برنج - آمل

 

 

1- انتخاب بذر مناسب

2- تهیه خزانه

3- تهیه زمین اصلی

4- نشاءکاری

5- کوددهی

6- آبیاری

7- کنترل علف هرز

8- کنترل آفات و بیماری

9- برداشت

10- راتون یا برداشت مجدد

 

- انتخاب بذر مناسب:

1- کشاورز- انتخاب بذر توسط کشاورزان پیشرو

2-شرکت خدماتی و حمایتی- تضمین شده است چون تحت نظارت کارشناسان خبره انتخاب می شود.

- میزان بذر- مصرفی در هکتار: بین 40 تا 120 کیلوگرم متغیر است.

خزانه60-40 کیلوگرم در هکتار

کشت مستقیم 80-120 کیلوگرم در هکتار

زمان مناسب بذرپاشی: بالاست (کوهستانی) : خرداد ماه          حداقل دمای محیط ازoc 12 کمتر نباشد.

      میان دست               اردیبهشت ماه

    و پایین دست (دشت)     فروردین ماه

شخم:          شخم اول سه هفته قبل از نشاءکاری

-         آبیاری بعد از شخم اول

-         شخم دوم همراه با تیلر یا تراکتور جهت گل کردن (دو هفته قبل از نشاءکاری)

-         شخم سوم همراه با پادلینگ و تسطیح زمین

-         تمیز کردن کرت ها و کودپاشی پایه و تسطیح دستی

نشاءکاری:     تاریخ نشاءکاری : 15 اردیبهشت تا 15 خرداد

واکاری: 10-7 روز پس از استقرار نشاء عمل واکاری صورت می گیرد. نشاء کاری

1- روش نشاء کاری- دستی- تصادفی یا خطی

 2-   ماشینی- ردیفی- مربع- مستطیلی

عمق کاشت:  cm3          تراکم نشاء cm20×20

تعداد نشاء در کپه- 4-2 عدد در کپه

تعداد نشاء در واحد سطح متر مربع 25 تا

کاشت منظم: 20×20یا 20×25 مارکر یا طناب

تصادفی

خطی

عمق کاشت: سطحی cm3-2   ریشه دهی بهتر صورت می گیرد و در نتیجه پنجه زنی بهتر است.

عمیق cm5 یا بیشتر کاهش ریشه زنی و پنجه زنی شده و در نتیجه رشد گیاه کندتر است.

واکاری: 10-7 روز پس از نشاءکاری صورت می گید.

کوددهی:  صدری

 150-0 کیلوگرم اوره براساس ماده آلی خاک، کربن o.c بالاتر از 5/2 درصد باشد نیازی به کود اوره نیست به جزء در اراضی ماندابی که علیرغم بالا بودن ماده آلی خاک بالا ،حدود 100 کیلوگرم اوره

2-1% o.c   زمین   150-100 کیلوگرم اوره

بطور متوسط 100 اوره: 30% پایه، 30% یعد از وجین اول، 30% بفاصله 20 روز

                                   50 پایه  50% سی یا چهل روز بعد از نشاءکاری،

آبیاری: تناوبی به فاصله 7-4 روز بسته منطقه و نوع خاک

 کاهش مصرف آب، بهبود تهویه خاک،

1-  یک ماه اول غرقابی و بقیه دوران رشد بصورت تناوبی

در یک ماه اول وجود آب دائم در پایه بوته ها در کنترل رشد علف هرز مؤثر است. همچنین با تغییرات احتمالی دمای محیط سبب مقابله می شود. کاهش بیماری بلاست

آب مناسب برای آبیاری: 75/0EC< ، ppm1B<، 10 SAR<،  PH= خنثی   ppm6 Cl<

درجه حرارت آب oc30-15

رطوبت نسبی 90-40%، مناسب 80-70 درصد

کنترل علف هرز: چهار تا 7 روز بعد از نشاءکاری می توان بوتاکلر (ماچتی) به میزان 3 لیتر در هکتار مصرف کرد. ورودی و خروجی آب را بست. سپس علف کش مصرف کرد وجین دستی، دو هفته بعد از نشاءکاری (اولین وجین)

چهار هفته بعد ازنشاءکاری (دومین وجین)

1-  روش زراعی- غرقاب دائم تا 6 هفته بعد از نشاءکاری، تسطیح مناسب زمین

2-  روش مکانیکی- وجین دستی (نوبت اول و دوم): یا وجین کارهای دستی

3-  روش شیمیایی- (رونستار)، بوتاکلر، نبتیوطارپ، مولینت (اوردرام)اگزادیازیون

4-3 لیتر در هکتار، 4-3   ،  6-5 لیتر،   6 لیتر در هکتار

برداشت محصول:

زمان مناسب: 90% شلتوک ها زرد رنگ شده باشد. در ارقام محلی 30-20 روز بعد گلدهی- بسته به شرایط اقلیمی استان

دو روش: 1- دستی- کارگر با داس درو می کند و بسته های درو شده را بر روی کاه بن قرار می دهد یک روز آفتاب خشک شده تا رطوبت نزدیک 14% می رسد و برداشت صورت می گیرد.

2- ماشین:

برای رقم طارم مناسب نیست ولی برای راتون مناسب است. ولی ارقام پرمحصول بعلت ایستادگی ساقه براحتی توسط ماشین دروگر برداشت می شود.

راتون:

1-  برداشت طارم در اواخر مرداد ماه

2-  خوابیدن ساقه های مانده در سطوح مزرعه بوسیله  تیلر یا تراکتور دارای ماله و چرخ یا قطع کردن ساقه از نزدیک خاک، یا روش خوابیدن ساقه با پاه به صورت بافتن گیسو  

3-  آبیاری مزرعه 3-4 بار

4-  دادن کود (محلولی از اوره و فسفر- بمیزان 100 کیلوگرم در هکتار)

5-  برداشت محصول در اواخر مهرماه یا اوایل آبان ماه بوسیله کارگر یا ماشین

 مزیت نسبی آن قیمت مناسب طارم دنوج و تولید آن تا میزان 1 تن در هکتار

 منبع :

www.berenge.com